top of page

ROMOLO VENUCCI - UMJETNOST KAO SUDBINA

... Jedini razlog zbog kojeg sam cijeli život posvetio umjetnosti i proučavanju umjetnosti jest vjera u umjetnost i smisao koju umjetnost daje životu.

Romolo Venucci je živio svoju umjetnost. Države su se mijenjale, a on je stvarao. Uporno i nepokolebljivo. On je bio konstanta u mijenama grada, ljudi, osjećaja. Spajao je nespojivo. 

Njegovo slikarstvo "preraslo" je slikara i postalo "dobri duh" grada. Duh koji pobuđuje lijepe uspomene i neizbrisiva sjećanja. A umjetnost? Vječna. Uvijek svježa, pulsirajuća. Od onih koje nemaju rok trajanja.

To smo Mi. Nepresušivi. To je Romolo Venucci. Njegove slike su poetska strana života umjetnika, ispunjenje sna. A realnost je da, osim na povremenim izložbama, građani Rijeke i posjetitelji Grada ne mogu nigdje vidjeti niti jednu Venuccijevu sliku (na žalost, niti drugih riječkih autora). Ali, pomaka ima. Od devedesetih godina 20. stoljeća prilično se napredovalo u valorizaciji likovnog stvaralaštva Romola Venuccija, naročito agilnošću povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić, koja je prva započela sa sustavnim istraživanjem i prezentacijom njegovog rada značajnim monografskim i tematskim izložbama i publikacijama. Ima i interesa. To je velikim brojem posjetitelja pokazala i izložba Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina koja se održala od 26. 7. do 14. 9. 2018. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. 

 

Ne čekajući ponovnu prigodu odlučili smo, koristeći prednosti suvremenih medija, "postaviti" stalnu izložbu i prezentirati svih 80 djela iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u virtualnom svijetu. Vođeni željom da baštinjenu Venuccijevu ostavštinu učinimo dostupnom svima, građanima i posjetiteljima Rijeke, pridružujemo se inicijativi cjelovitog prezentiranja stvaralaštva Romola Venuccija. Stvarno i (ili) virtualno. U oba slučaja, riječ je o velikom projektu i interesu cjelokupne zajednice, riječke, ali i hrvatske.

Do tada, pozivamo sve imatelje građe da nam se pridruže i svojim slikama obogate fundus virtualne izložbe Romola Venuccija. 

bottom of page