top of page
Otvorenje izložbe Umjetnost kao sudbina

VENUCCIJEVA RIJEKA
fotografski i literarni natječaj 

Velik dio Venuccijevog opusa posvećen je Rijeci, njezinim ulicama i njezinim mijenama. Njegova djela osim umjetničkog imaju i izrazit dokumentarni karakter. Zbog rušenja pojedinih dijelova grada u Drugom svjetskom ratu, a potom izgradnje i urbanizacije, Rijeka, a naročito riječki Stari grad, u potpunosti su izmijenili svoj izgled te je danas teško locirati pojedine Venuccijeve motive u tkivo grada. 

U vrijeme trajanja izložbe Romolo Venucci - Umjetnost kao sudbina pozvali smo posjetitelje da riječju i fotoaparatom dokumentiraju sadašnju Venuccijevu Rijeku. Na natječaj su pristigle 24 fotografije i jedan  literarni  rad. Odlukom žirija najboljom je proglašena fotografija Đoke Glušice koja prikazuje Trg sv. Barbare - Piazza S. Barbara.  Prema riječima člana stručnog žirija, profesionalnog fotografa Petra Fabijana, sličnost nagrađene fotografije s Venuccijevom slikom je očita, što je bio i osnovni kriterij Natječaja. Osim dobro pogođenog kuta snimanja i perspektive, fotografija odiše i starinskim štihom, čemu najviše pridonosi difuzno svjetlo, zagasite boje i topao ton fotografije koja kao da je tonirana klasičnim fotografskim tehnikama, a ne snimljena digitalnim fotoaparatom. Izvan konkurencije nagrađen je i jedini prispjeli literarni rad La città invisibile/Nevidljivi grad autorice Stelle Defranza.

Zahvaljujemo svim sudionicima natječaja: Brunu Bontempu, Stelli Defranza, Dariu Dorčiću, Đoki Glušica, Dariu Jurjeviću i Olgi Karlović na suradnji i pozivamo sve ljubitelje Grada, fotografije i lijepe riječi da tragom ove virtualne izložbe nastave potragu za Venuccijevom Rijekom i šalju nam svoje radove.

bottom of page